Sinds de jaren ’90 is Piemonte revolutionair veranderd. Binnen de vele familiebedrijven zorgden ambitieuze wijnmakers voor een clash tussen de ‘modernisten’ en de ‘traditionalisten’. Zo ook in de Piemontese streek Roero, waar Domenico Almondo de strijd aanging met zijn vader, naamgever en oprichter van het bedrijf: Giovanni Almondo. Inmiddels staat de volgende generatie in de vorm van zoons Stefano en Federico Almondo alweer te trappelen om het bedrijf over te nemen van hun vader Domenico. Deze keer niet om met elkaar te strijden, maar juist om de dialoog aan te gaan over onderwerpen als traditie en nieuwe technieken. Vandaag de dag beschikt het bedrijf over 15 hectaren die jaarlijks 90.000 flessen wijn genereren. Meer dan 60% hiervan wordt gemaakt van de belangrijkste witte druif van Roero: Arneis. Wat buiten kijf staat is dat Roero een veelbelovend wijngebied is met een rijke historie.
Lichtrode, friszoete en stuivende wijn met een zachte bubbel en uitgesproken fruitige en bloemige aroma’s van aardbeien, frambozen, rozenblaadjes en geranium. De wijn heeft een uiterst bescheiden alcoholpercentage van 5%. Serveer op een temperatuur van 8˚Celsius als aperitief – op het terras! – en bij niet te zware desserts met rood fruit zoals aardbeiensoep, frambozensorbet of een taart met rood fruit.
Fosso della Rosa betekent kanaal of greppel van de roos in het Italiaans. De naam werd in 1993 aan de wijn gegeven vanwege het intense aroma’s van rozen.