In ruim ruim 20 jaar ontwikkelde de oost-Piemontese variëteit timorasso zich van vrijwel uitgestorven obscuriteit tot gewilde cult druif. Het wijnmagazine Perswijn wijdde er recentelijk een lovend artikel aan, en merkte zelfs een Randstedelijke hype rondom dit witte druivenras op. Niet zo gek natuurlijk, sinds er inmiddels door beroemde wijnhuizen uit bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco geknokt wordt om plukjes wijngaarden met timorasso in de Colli Tortonesi te bemachtigen. Centraal in dat artikel uiteraard onze goede vriend Walter Massa; briljant wijnmaker en welbeschouwd de godfather van dit druivenras. Immers, zonder zijn inzet was dit druifje hoogstwaarschijnlijk niet aan de vergetelheid ontsnapt.
Walter Massa is een gevierd wijnmaker, maar ook een zeer boeiend mens. Zacht uitgedrukt. Aan de ene kant is hij een klassieke homo universalis, met intellectuele visies op bijvoorbeeld politiek, voetbal en uiteraard wijnbouw. Aan de andere kant is hij zeer sterk regionaal gebonden, en is hij bijna niet uit zijn habitat (de heuvels rondom de Piemontese stad Tortona) weg te lokken.
Magistrale wijn van de Piemontese druif Timorasso, Walter Massa wordt beschouwd als de persoon die deze druivensoort heeft gered van uitsterven. Hinten van peer en wilde perzik die worden vergezeld van aangename zuren. Door vele liefhebbers verkozen tot hun favoriete witte wijn uit Italië en met superlatieven beschreven door wijngoeroe Jancis Robinson.