De geschiedenis van Produttori del Barbaresco begint in 1884. Zoals bij vele wijnboeren was alle Nebbiolo bedoeld voor de Barolo. Op de school voor oenologie in Alba ontstond door 8 druivenverbouwers het idee om een cooperatie (Cantine Sociali) te beginnen, welke hierdoor de grondleggers van het definitieve verschil tussen de Barolo en Barbaresco werden. Het is niet alleeneen van de oudste wijncooperaties in de wereld, maar ook een van de beste. In 1958 werd de Produttori del Barbaresco echt opgericht en telt tegenwoordig 60 leden en zo’n
100 hectare aan wijnbouwgrond. Het wijnbedrijf maakt Barbaresco en Nebbiolo Langhe, dat geschikter is om jong te drinken. In topwijnjaren worden er maar liefst 9 cru’ gemaakt.
De Nebbiolo druiven ondergaan een temperatuurgecontroleerde fermentatie in roestvrijstalen tanks. Hierna volgt een malolactische gisting, waarbij het sap tweemaal per dag wordt doorgeroerd. Na 24 maanden rijping op eikenhouten vaten volgt een jaar flesrijping.
Robijnrode wijn met rijke tonen van rijp rood fruit, viooltjes, tabak, zoethout en paddenstoelen. Vol en krachtig met stevige, maar rijpe tannines die met de romigheid en het zoete fruit, waaronder kers en granaatappel, mooi in balans zijn. De afdronk is weelderig.