Dominio de Pingus
Peter Sisseck, van Deense origine, is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintalilla de Onésimo. Sisseck werkt vanaf het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project PSI. De mythe Pingus werd geboren.
De PSI is afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa. De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 meter en zoals behoort bij deze topwijn, op een biologische manier verbouwd dus geen gif of kunstmest. PSI bestaat voor meer dan 90% uit Tinto Fino (Tempranillo). De laatste jaren is dit echter een blend met een gering percentage Garnacha Tinto erbij.
De wijn is zeer diep en jong in kleur. Zwoel, pakken rijpe bes type bosbes, bramen. Verder nog koffie, fijnrokerige houttoets in beperkte mate, cacao en leder. Geconcentreerde aanzet met veel van alles en tegelijk verrassend evenwichtig voor zijn leeftijd. Rijpe tanninestructuur.