
Bodegas de Moya is een familiebedrijf dat werd opgericht door Yves en Sophie Laurijssens. De familie komt oorspronkelijk uit België en staat daar bekend om haar expertise op het gebied van succesvolle “turnarounds”: verlieslijdende bedrijven weer winstgevend te maken. Out-of-the-boxdenken is daarbij onontbeerlijk. En dat, samen met hun bourgondische instelling, is nu precies wat de familie er uiteindelijk toe gebracht heeft om in het landschap rond Valencia een wijnbedrijf te starten en daar wijnen te gaan maken van lokale druiven. Bobal en monastrell voor rood en merseguera voor wit. Met De Moya willen Yves en Sophie wijnen maken die de tradities van de streek en daarnaast efficiency en moderne vinificatietechnieken in zich verenigen. Het terroir van de oude wijngaarden geeft complexe en spannende wijnen die food friendly zijn en bovendien ook nog eens zeer betaalbaar.
De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 1.050m en de wijnranken zijn 25 jaar oud. Oogst gebeurt enkel vroeg in de ochtend. Merseguera en Verdejo druiven worden zorgvuldig geselecteerd in de wijngaard. De Merseguera is een druif die alleen rond Valencia voorkomt en verwant is aan de Spaanse Torrontés. De druiven worden vanuit de wijngaard direct voor 24 uur gekoeld tot 4 graden om het maximale aan fruitaroma’s te behouden. Na een koude maceratie worden druiven gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en daarna nog 4 maanden 'sur lie'.
Aroma’s van verse limoenschil, rijpe witte perzik en tropisch fruit. Knisperend en levendig met grapefruitachtige zuren en tonen van steenfruit. De afdronk is in balans met een aanhoudende minerale frisheid.
Lekker als aperitief, bij schaal- en schelpdieren en bij gerechten uit de Aziatische keuken.
Weetje: Merseguera komt het beste tot zijn recht als hij op grote hoogte groeit, zoals bij De Moya op 1050 meter. Hij ontwikkelt dan een dikke schil en mooie zuren.