My Cart

 x 

Winkelwagen is leeg

Wijncursussen

In 2024 bieden we 3 wijncursussen aan, SDEN1, SDEN2 en SDEN3. Scroll hieronder door om alledrie de cursussen te kunnen zien en reserveren (NB op mobiel scroll naar 'rechts'). Schrijf je in voor onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om op de hoogte gehouden te worden.

Onze cursussen kenmerken zich door onze grote vakkennis en enthousiasme, maar vooral ook door de uitgekiende selectie wijnen die wij laten proeven. Alle wijncursussen worden verzorgd door Martijn Fernhout (vinoloog/WSET3dip).

Onder de artikelen vind je uitgebreidere informatie.

BEGINNERS WIJNCURSUS (SDEN1 - Wijnvignet)

Dé beknopte cursus voor wie wat over wijn wil leren, zonder meteen een uitgebreide cursus te volgen! In twee avonden leer je over de kenmerken van wijn en over wijnproeven. Aan bod komen onder meer de vraag "wat is wijn?", van druif naar wijn, geografische ligging van wijngebieden, wijnglas en temperatuur, proeven en beoordelen. We proeven in twee weken zo'n 20 wijnen. De korte cursus SDEN1 is een goed startpunt voor iedereen die iets meer over wijn wil weten!

BEGINNERS & LICHT GEVORDERDEN WIJNCURSUS (SDEN2 - Wijnoorkonde)

Bij onze Beginners Wijncursus leer je de ‘beginselen van wijn’. In vier lessen vertellen we je hoe wijn gemaakt wordt, hoe je wijn proeft en daarvan een beknopte proefnotitie schrijft. We nemen je mee langs de belangrijkste wijngebieden en laten je per les zes à acht wijnen proeven. Volgend op deze cursus kun je het landelijk examen SDEN2 doen (dit is niet inbegrepen bij de cursus en natuurlijk niet verplicht). Het examen SDEN-niveau 2, ook wel de Wijnoorkonde genoemd, is bedoeld voor particuliere wijnliefhebbers en horecamedewerkers.

GEVORDERDEN WIJNCURSUS (SDEN3 - Wijnbrevet)

In acht weken tijd bouw je een uitgebreide basiskennis van wijn op. Je leert analytisch proeven en schrijft uitgebreide proefnotities. Per les proeven we acht tot tien wijnen. Bij Barrel vinden we het erg belangrijk dat je, wanneer we bijvoorbeeld over de Bourgogne vertellen, ook enkele écht goede Bourgognes proeft. Dat houdt in dat onze cursusprijs misschien een tikje hoger ligt dan die van sommige van onze collega’s, maar dat zul je absoluut terugproeven in het hoge niveau van onze wijnselectie!
Volgend op deze cursus kun je het landelijk examen SDEN3 doen (dit is niet inbegrepen bij de cursus en natuurlijk niet verplicht, maar we raden het je wel aan). Het examen SDEN-niveau 3, ook wel het Wijnbrevet genoemd, is bedoeld voor medewerkers in de detail- of groothandel en horeca waarvoor uitgebreide kennis van wijn voor hun werk noodzakelijk is. De particuliere wijnliefhebber vult met dit examen zijn of haar kennis aan. Het diploma Wijnbrevet SDEN 3 geeft toegang tot de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie 

Najaar 2024 bieden wij de volgende cursus SDEN3 aan

Onze cursussen worden verzorgd door een gediplomeerde, ervaren docent. De groepsgrootte is beperkt, zodat er altijd genoeg persoonlijke aandacht voor je is. Onze professionele cursusruimten beschikken over goede stoelen en moderne audiovisuele apparatuur. Dankzij onze zeer uitgebreide wijncollectie kunnen we je bovendien altijd een passende, kwalitatief uitmuntende selectie serveren!
Het is NIET noodzakelijk om SDEN2 gevolgd te hebben om deel te nemen aan de cursus SDEN3; bij beide cursussen "beginnen we bij het begin"!

 

PROFESSIONALS & HORECA 
Voor professionals met een horecabedrijf die klant zijn (of worden) bij Barrel’s wijngroothandel, en hun personeel, gelden aangepaste tarieven (let wel, hier tegenover staat een minimale jaarlijkse wijnafname). Per cursus kunnen maximaal 4 deelnemers tegen dit aangepaste tarief meedoen! Meer informatie? Stuur Martijn een e-mail!

Bij de eerste les liggen alle benodigde cursusmaterialen (boek, schrift, pen, proefformulieren, aromawiel etc.) voor je klaar. Je hoeft je voor de eerste les niet voor te bereiden.

INHALEN VAN GEMISTE LESSEN

Bij de cursussen SDEN2 en SDEN3 kan, alleen in overleg met de docent, 1 les ingehaald worden in de eerstvolgende cursusreeks, mits er plaats is. Per les kunnen er ten hoogste twee "inhaaldeelnemers" meedoen! Bij de cursus SDEN3 in het voorjaar van 2024 kunnen er géén lessen ingehaald worden in verband met de eenmalig andere opzet van de lessen.

Bij de cursus SDEN1 is er géén mogelijkheid om lessen in te halen, omdat deze cursus bestaat uit slechts 2 lessen.

EXAMENS EN VERVOLGOPLEIDINGEN (SDEN4 en 5)
De landelijke examens SDEN2 en SDEN3 staan los van onze cursussen; de prijs van het examen is dus niet inbegrepen in het cursusgeld. Voor (prijs-)informatie en inschrijven voor de examens SDEN2 en SDEN3, die worden afgenomen in Maarn (U.), Amsterdam en Rotterdam, kun je kijken op de website van de Wijnacademie: www.wijnacademie.nl. Na het behalen van het diploma SDEN3 - Wijnbrevet kun je desgewenst starten met de Vinologenopleiding in Maarn (U.). Inschrijven hiervoor kan via de website van de Wijnacademie. Na het vinologendiploma kun je nog verder studeren voor het diploma Magister Vini (MV); dit is de hoogste Nederlandse wijnopleiding.

WINES & SPIRITS EDUCATION TRUST - WSET
Level 2 & 3Award in Wines
Tot en met het voorjaar van 2019 hebben wij WSET-cursussen verzorgd. Op dit moment verzorgen wij geen WSET-cursussen; het hiervoor benodigde certificatieproces heeft flinke vertraging opgelopen door de omstandigheden m.b.t. Covid-19. We streven er echter naar in 2025 zowel WSET Level 2 & 3 als SDEN-cursussen aan te gaan bieden. Houd voor meer informatie en updates hierover onze sociale media & website in de gaten!

Alle op deze pagina genoemde prijzen zijn inclusief BTW.