
Aroma- en smaakcomponenten in witte wijn
Hoe ruiken esters en terpenen? Hoe ontstaat de karakteristieke petroleumgeur in Riesling? Leer over aromastoffen tijdens deze masterclass met Sietze Wijma van The Art of Tasting.
Honderden verschillende aroma- en smaakstoffen zijn geïdentificeerd in wijn. Deze zijn te herleiden tot verschillende druivenrassen, vinificatietechnieken en micro-organismen.
Tijdens deze praktische masterclass krijg je uitleg over tien stoffen die een belangrijke rol spelen in witte wijn. Ook leer je deze stoffen herkennen door te proeven. Voorbeelden zijn diacetyl, 4-MMP en TDN.
Hoe gaat dit in zijn werk? Je ontvangt elf glazen van dezelfde, neutrale basiswijn, waarbij aan tien van deze glazen een unieke stof is toegevoegd. Eén glas functioneert als referentiewijn en heeft geen toevoeging. Nadat de tien proefmonsters zijn besproken, leer je ze blind benoemen tijdens een test. Er wordt afgesloten met een activiteit waarbij enkele van de wijnen gemengd worden.
Over Sietze
Sietze Wijma is een wijn- en bierfanaat en eigenaar van The Art of Tasting. Hij geeft unieke cursussen in wijnproeven, waarbij hij uitlegt hoe wijnaroma’s ontstaan en hoe deze te herkennen zijn. De cursussen zijn te volgen op verschillende locaties wereldwijd. Voorheen werkte hij voor een producent van aromastoffen in Engeland. Sietze heeft een MSc in Sensory Science aan de Universiteit van Wageningen, behaalde het WSET4-diploma en is Advanced Cicerone®.