Palmento Costanzo Als middelpunt van de Middellandse zee produceert dit eiland als Italiaanse wijnstreek de meeste wijnen qua volume. Maar liefst 150.000 hectare ligt hier op een vruchtbaar eiland dat een ideale groeibodem voor de druiven biedt. Sicilië was in de Oudheid de ‘brug’ van de Orient naar Europa toe, ook voor wat betreft de import van druiven uit Griekenland en Turkije die uiteindelijk hun weg vonden naar de meeste Europese wijnstreken. De streek is vooral bekend om zijn vulkanische bodemgesteldheid en dan vooral rondom de Etna vulkaan. Het eiland heeft de laatste 20 jaar flink geïnvesteerd in moderne technieken en dit levert veel populaire en moderne wijnen op. Nero d’Avola is de gangbare rode druif op Sicilië die voor uiteenlopende wijnen zorgt. Voor de grootse rode wijnen van de Etna is de etherische nerello mascalese vaak hoofdverantwoordelijk. Voor wit zijn het de grillo, de insolia en de cataratto die het meest gebruikt zijn. En laten we de carricante niet vergeten, belangrijk in het schitterende wit van Etna DOC.